DEN HAAG - Staatssecretaris Joop Atsma (Luchtvaart) wil een versneld onderzoek naar de beschikbaarheid van het luchtruim rond Lelystad en een versneld onderzoek van overlegorgaan Alderstafel naar de mogelijkheden op Lelystad Airport.

Schiphol en Lelystad moeten daarbij als één geheel gezien worden. Dat zei Atsma zondag in aanloop naar het debat over de Luchtvaartnota maandag.

''Het is verstandig als Schiphol nu al proactief kijkt naar de mogelijkheden.'' Als alle seinen op groen staan, wil de bewindsman dat prijsvechters als easyJet en Transavia zo snel mogelijk vanaf Lelystad gaan vliegen zodat Schiphol zich kan concentreren op de netwerkfunctie.

De maatschappijen moeten volgens hem verleid worden om naar Lelystad te gaan en het moet aantrekkelijk gemaakt worden voor de passagiers, onder andere door het openbaar vervoer te verbeteren.

Mogelijkheden

Eerst moet echter gekeken worden of het luchtruim mogelijkheden biedt. Daarbij worden de militaire activiteiten meegenomen, de internationale afspraken en het verkeer van en naar Schiphol. ''We moeten Schiphol en Lelystad zien vanuit een gezamenlijk perspectief. Niet alsof ze concurrenten zijn.''

Atsma zal de Alderstafel vragen snel in overleg te treden met de omgeving. Vooralsnog is afgesproken dat Schiphol mag groeien tot 510.000 vliegbewegingen in 2020.

Eindhoven en Lelystad nemen 70.000 bewegingen voor hun rekening, wat het totaal op 580.000 brengt. Onlangs is geregeld dat Eindhoven in ieder geval 25.000 extra starts en landingen mag verwerken.

Misverstand

De staatssecretaris laat weten dat er geen misverstand over kan bestaan dat Schiphol zich moet richten op de netwerkfunctie, waarbij KLM de belangrijkste klant is, en vakantievluchten naar de regio gaan. ''Het draagvlak is ervoor. We moeten nu spijkers met koppen slaan'', aldus Atsma.

Hij wilde nog niet vooruitlopen op twee onderzoeken naar het belang van de netwerkfunctie van Schiphol. Een in opdracht van zijn ministerie en een in opdracht van KLM en Schiphol, naar het effect van een voorgenomen tariefswijziging van Schiphol.

De luchthaven zou daardoor duurder worden voor KLM. ''Broedende kippen moet je niet storen. Ik ben optimistisch.''