AMMAN - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is zondagavond in de Jordaanse hoofdstad Amman begonnen aan zijn eerste bezoek als bewindsman aan het Midden-Oosten.

Hij gaat de komende dagen ook naar Israël en de Palestijnse gebieden, om er kennis te maken en de onderlinge banden aan te halen.

Ook wil hij met de landen spreken over het vredesproces in het Midden-Oosten.

De politieke onrust en volksopstanden in de Arabische wereld, zoals in Egypte en Tunesië, ''nopen tot een bezinning op de aard en het tempo van het vredesproces'', zei Rosenthal onderweg in het vliegtuig naar Amman.

Ook in Jordanië gingen in de afgelopen weken duizenden mensen de straat op om economische en politieke hervormingen te eisen.

Niets te zoeken

Rosenthal gaat deze week onder meer naar de Palestijnse stad Ramallah, waar het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit staat. Hij zal er naar verwachting spreken met de Palestijnse president en premier.

PVV-leider Geert Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt maar het buitenlandbeleid niet steunt, zei zondag dat Rosenthal niets heeft te zoeken in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Niet krachtig

Wilders beschouwt Jordanië namelijk als de (toekomstige) Palestijnse staat. ''Dat is voor zijn rekening. Zijn zaken zijn niet nastrevenswaardig."

"Wij zijn het erover eens dat we het oneens zijn. Wilders mag mij proberen te overtuigen. Maar zijn argumenten zijn niet krachtig genoeg om mijn lijn te verlaten'', stelde Rosenthal over de PVV-visie op het Midden-Oosten.

De VVD-bewindsman spreekt regelmatig met Wilders, waarbij altijd wel hun visie op de problemen in het Midden-Oosten aan de orde komt. Ook kort voor deze reis spraken de twee elkaar.

Rechtszaak

Wilders hoopt dat Rosenthal in Jordanië zal vragen de mogelijke rechtszaak tegen hem formeel te staken. Die werd destijds aangekondigd, omdat Wilders in zijn anti-Koranfilm Fitna de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

Rosenthal wilde nog niet aangeven welke noten hij precies in de drie landen wil kraken. Maar ''ik neem aan dat dit ook langskomt'', zei hij.

De minister gaat maandag langs bij de Jordaanse koning Abdullah II, wat niet altijd gebruikelijk is voor ministers van Buitenlandse Zaken die het land bezoeken.

Verder staan er tijdens de driedaagse reis ontmoetingen met onder anderen de Israëlische president en premier op het programma.