DEN HAAG - Geert Wilders betreurt het zeer dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken deze week naar de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gaat.

De leider van de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, beschouwt Jordanië als de Palestijnse staat.

''De hoofdstad ervan is Amman en dus niet Ramallah. Rosenthal heeft daar dus eigenlijk niets te zoeken'', stelde Wilders zondag.

Abdullah II

Rosenthal begint zijn bezoek aan het Midden-Oosten zondagavond in Amman. De dagen erna gaat hij naar Israël en de Palestijnse gebieden. In Ramallah staat het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit.

Rosenthal heeft maandag in Jordanië eerst een ontmoeting met zijn ambtgenoot NasserJudeh en met koning Abdullah II.

Fitna

Wilders hoopt dat de bewindsman in die gesprekken ook de mogelijke rechtszaak aankaart die hem nog altijd boven het hoofd hangt wegens belediging van de profeet Mohammed in de anti-Koranfilm Fitna.

''Ik hoop dat hij het Jordaanse regime indringend vraagt dat ze die idiote rechtszaak eindelijk eens definitief en formeel begraven'', aldus Wilders.

Dreiging

In Israël zal Rosenthal dinsdag onder anderen spreken met zijn ambtgenoot Avigdor Lieberman, premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres.

Wilders hoopt en verwacht dat Rosenthal ''oprecht diepe steun aan de Joodse democratische staat Israël betuigt en toezegt dat land op alle mogelijke manieren te zullen helpen, ook als het verder fout gaat in Israëls buurlanden Jordanië en Egypte en met de dreiging van Iran''.

Juiste moment

Volgens Wilders is dit het juiste moment om die steun te laten zien.

''Want het gaat nu meer dan ooit om de existentie van Israël binnen veilige grenzen nu de buurlanden instabiel zijn en islamofascisten daar aan invloed kunnen gaan winnen'', stelde hij.

Tweestatenoplossing

Het kabinet wil volgens het regeerakkoord verder investeren in de band met de staat Israël. Nederland blijft daarbij voorstander van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen waarbij een Palestijnse staat naast Israël kan bestaan.

Uitgangspunt voor zo'n tweestatenoplossing zijn de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Wilders heeft herhaaldelijk gezegd dat de PVV een Palestijnse staat nooit zal steunen, behalve als Jordanië 'Palestina' wordt.