UTRECHT - ,,Nederland is geen Wildersland. Nederland is Femkeland.'' Jolande Sap, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, richtte zaterdag bij de aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen haar pijlen op het kabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Veel mensen begrijpen volgens Sap niet dat VVD en CDA met de PVV zijn gaan regeren.

''Dankzij Rutte en Verhagen zit Wilders in het torentje. Dit kabinet staat niet in de zon van de toekomst, maar in de verduistering van het pessimisme. Dit kabinet kiest voor schijnoplossingen'', hield ze het partijcongres in Utrecht voor.

Ze stelde: ''De vraag is: halen VVD, CDA en PVV een meerderheid in de Eerste Kamer? Als ze die niet halen, dan zijn de dagen van dit kabinet geteld. Ook dat is de inzet op 2 maart.'' Sap vindt meer GroenLinks in de provincies van belang.

''Zodat Brabant gaat zorgen voor gezonde landbouw en een einde maakt aan de megastallen. En Utrecht nieuwe tramlijnen en fietspaden krijgt, in plaats van een veertienbaanssnelweg door Amelisweerd.''

En ze pleit voor minder branie. ''Wij GroenLinksers laten ons niet afleiden door symboolpolitiek. Ons beduvel je niet met kernenergie, 'animal cops' of een boerkaverbod.''