BAKKEVEEN - Het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, is het kabinet van de loze beloftes. Dat betoogde PvdA-leider Job Cohen zaterdag in het Friese Bakkeveen bij de start van de campagne in de noordelijke provincies voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Cohen sprak van ''hopeloos holle woorden'' van de leiders Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV).

Als voorbeelden van niet nagekomen beloftes noemde Cohen onder meer de drieduizend politieagenten en twaalfduizend verpleegkundigen die erbij komen en de 1 miljard euro voor ouderenzorg.

''130 op de snelweg. Wat blijkt? Je mag 130 over de Afsluitdijk. Wel 80 seconden eerder aan de overkant'', schamperde de PvdA-leider. ''Kijk, dat bedoel ik als ik Lincoln citeer: je kunt sommige mensen een tijdje bedonderen maar niet heel Nederland en niet voor eeuwig.''

Eerlijker

De PvdA bepleit in de campagne dat het eerlijker moet in Nederland, ook bij de verdeling van de lasten.

Volgens Cohen ontziet het kabinet de bewoners van villa's maar betalen lage en middeninkomens de rekening. De PvdA heeft berekend dat een leraar met twee kinderen er dit jaar 1316 euro op achteruit gaat.

Bonussen

Volgens Cohen denkt het kabinet dat meer bezuinigen alleen maar beter is, terwijl de bonussen weer flink groeien.

''Wij moeten als beschaafde samenleving echt beter kunnen'', aldus de PvdA-leider tegenover zo'n tweehonderd partijgenoten.

Prominenten van de partij hielden zaterdagmiddag in Bakkeveen een sponsorloop waarvan de opbrengst bedoeld is voor de voedselbanken in de regio.