UTRECHT - De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet worden gezien als een poging om Sap onderuit te halen.

Dat stelden de indieners van de motie zaterdag op het congres in Utrecht nadrukkelijk in hun toelichting.

''Het besluit over de missie in Kunduz had zo niet gemoeten. De fractie had dit niet zo mogen beslissen en eerst naar de leden terug moeten komen. Maar dit is absoluut geen poging om de positie van Jolande Sap onderuit te halen. We willen met haar verder'', klonk het.

De pijn zit volgens de tegenstanders vooral in het sturen van militairen naar een gebied waar gevochten wordt.

Naar de geest

De instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan is wellicht niet naar de letter van het verkiezingsprogramma van de partij, maar zeker wel naar de geest ervan. Het gaat om veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. ''Deze missie is echt civiel.''

Dat zei fractieleider Jolande Sap in een verantwoording die zij moet afleggen over de steun van de fractie aan dit kabinetsvoorstel.

Applaus

Sap werd in de loop van haar toespraak steeds vaker onderbroken door applaus. Deze momenten had zij zelf niet verwacht, zei ze.

Er is volgens haar geen garantie voor succes met deze missie maar er is wel kans om verschil te maken. Elk Kamerlid heeft de verantwoordelijkheid zijn eigen afweging te maken, stelde ze.

Een tikje

Oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Wijnand Duyvendak verwacht dat fractieleider Jolande Sap ''een tikje'' krijgt op het congres zaterdag in Utrecht.

Zelf is hij tegen de missie in Kunduz, waarmee de fractie heeft ingestemd, maar een motie van afkeuring zal hij niet steunen, zei hij voordat het congres begon.

''Afkeuring vind ik te sterk. Een motie van treurnis lijkt me beter'', aldus Duyvendak.

Te weinig civiel

Hij is tegen de missie, omdat die te weinig civiel is en omdat je dan als land toch weer in een oorlogssituatie meedoet. De oud-parlementariër ziet liever een andere strategie zoals onderhandelen met de radicaalislamitische taliban. ''Een oplossing moet uiteindelijk toch uit de mensen in Afghanistan zelf komen'', aldus Duyvendak.

Wat hem betreft hoeft Sap ''natuurlijk niet weg.''

Marijke Vos

Oud-Tweede Kamerlid Marijke Vos respecteert het besluit van de fractie om in te stemmen met de missie naar het Afghaanse Kunduz, maar ''ik zou er zelf anders in zitten.'' Ze vindt het een ongelooflijke moeilijke kwestie en ze heeft veel twijfels, zei Vos aan het begin van het congres in Utrecht.

Maar tegelijk vindt ze dat een fractie een eigenstandig besluit moet nemen, omdat dit zo is afgesproken. Ze verwacht nu veel van de fractie, omdat die goed de binnengehaalde afspraken in de gaten moet gaan houden.