BAKKEVEEN - De PvdA wil de komende jaren honderden miljoenen euro's vrijmaken voor 10.000 extra banen in de drie noordelijke provincies.

PvdA-leider Job Cohen sluit zaterdag in het Friese Bakkeveen bij de aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart met de drie betrokken lijsttrekkers William Moorlag (Groningen), Hans Konst (Friesland) en Eddy Veenstra (Drenthe) een convenant daartoe.

Met het convenant '10.000 banen voor Noord Nederland' stelt de PvdA een alternatief te lanceren voor ''het rechtse bezuinigingsbeleid'' van het huidige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

De sociaaldemocraten wijzen erop dat de werkloosheid in Noord-Nederland hoger ligt dan gemiddeld. Dit zou versterkt worden door onder meer afschaffing van regiogelden, waardoor banen in de bouw en industrie zouden sneuvelen.

Watertechnologie

De PvdA wil jaarlijks 80 miljoen euro steken in de Noord-Nederlandse economie waar de regio sterk in is: energie, watertechnologie en toerisme. Bij elkaar wil de partij de komende periode 400 miljoen euro investeren om de werkgelegenheid en bedrijvigheid te stimuleren.

Dat geld wil de oppositiepartij vrijmaken door fiscale voordelen voor bedrijven te beperken, waardoor ze nu nog bij het opkopen van een winstgevende onderneming de overnamesom van de belasting kunnen aftrekken.

Verder begint zaterdag bij het startschot van de PvdA-campagne voor Statenverkiezingen ook een sponsorloop voor de Voedselbanken in noordelijk Nederland.