DEN HAAG - D66 valt Pieter van Vollenhoven bij in zijn klacht over de benoeming van zijn opvolger, Tjibbe Joustra.

Scheidend voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Van Vollenhoven vindt dat de raad zelf kandidaten moet voordragen en niet de overheid.

De overheid kan immers zelf onderwerp zijn van onderzoek.

''Net zoals wij zelf wettelijk verantwoordelijk zijn voor onze rapporten, moeten wij dat ook zijn voor de kandidaten die wij voordragen ", stelt Van Vollenhoven in een Nos-documentaire die komend weekeinde wordt uitgezonden.

Benoeming

Gerard Schouw van D66 wil ook de benoeming onafhankelijker maken van het kabinet, zo liet hij vrijdag weten.

Van Vollenhoven noemt de aanstelling van zijn opvolger zelfs 'een politieke benoeming': ''Wat mij betreft is dit een procedure van 'eens maar nooit weer'. Dat moet veranderen." De kritiek van Van Vollenhoven geldt echter uitsluitend de procedure, niet Joustra.

Aanvaringen

Van Vollenhoven werd zelf precies zes jaar geleden benoemd door minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes. In zijn aanvaardingsspeech ging de man van prinses Margriet eerdere aanvaringen met ministers niet uit de weg.

Tegen die achtergrond beschouwde hij het destijds als zeer sportief van het kabinet dat hij – ook nog eens gelet op de ministeriële verantwoordelijkheid voor leden van het Koninklijk Huis – toch als eerste voorzitter werd benoemd.