DEN HAAG - Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) erkent dat er meer gedaan had kunnen worden om het leven van Zahra Bahrami te redden.

"Ik ga hier vele lessen uit trekken", aldus de minister tijdens een spoeddebat over de zaak-Bahrami. "Natuurlijk heb ik mijzelf ook achter de oren gekrabd. Was ik maar direct naar het hoogste niveau van diplomatie gegaan."

De VVD-minister zei ook persoonlijk met zijn zaak in zijn maag te zitten. "Ik sta hier niet te doen alsof alles goed gegaan is. Toen ik het hoorde had ik een van mijn slechtste nachten."

Rosenthal werd met name door de oppositiepartijen hard aangepakt. Ze verweten de minister op onvoldoende hoog diplomatiek niveau in actie te zijn gekomen.

Opschalen

Volgens Pechtold sprak de minister dinsdag niet de waarheid toen hij tegen de NOS-camera's zei dat op alle diplomatieke niveaus is geprobeerd om Bahrami te redden.

Rosenthal erkende in het debat weten dat er in zijn diplomatieke tijdspad nog geen reden was om diplomatiek 'op te schalen', omdat hij volgens de ambassadeur nog tijd had.

Volgens de minister zijn er in de periode tussen de uitspraak van het doodvonnis op 5 januari en de voltrekking op 29 januari allerlei diplomatieke activiteiten ondernomen.

Inschattingsfout

SP-Kamerlid Harry van Bommel wilde van Rosenthal horen dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt door te vertrouwen op de informatie die er kwam vanuit de Iraanse ambassade.

Deze informatie was onbetrouwbaar, erkende de minister. Uiteindelijk gaf hij toe dat het anders had gemoeten.

Volgens Rosenthal kan uit het hele traject van de zaak-Bahrami lessen getrokken worden. Hij kondigde aan een brief met een overzicht hiervan naar de Kamer te zullen sturen.

Ambassadeur

De minister liet verder weten op een gepast moment de Nederlandse ambassadeur in Teheran naar Den Haag te halen om terug te blikken op de zaak.

PVV-Kamerlid Kortenoeven nam hiermee geen genoegen. Hij ziet het terugroepen van de ambassadeur als een zware diplomatieke sanctie. "Als je daar nog maanden mee wacht geef je Iran de gelegenheid een eigen uitleg aan de zaak te geven", aldus Kortenoeven. "Teheran lacht ons uit."

Het voorstel van de PVV'er om de Iraanse ambassadeur in Nederland uit te wijzen noemde Rosenthal 'niet verstandig'. Volgens de minister zal Iran dan op een vergelijkbare wijze terugslaan.

Mishandeling

Rosenthal zei niet te weten of Bahrami is opgehangen of doodgemarteld. Nadat eerder werd aangenomen dat ze was opgehangen kwamen er donderdag berichten in de media dat ze zou zijn doodgemarteld.

"Haar dochter heeft haar twee dagen voor haar dood nog gezien. Toen wees niets op marteling. Wat er daarna heeft plaatsgevonden weten we niet", aldus de minister.

Hij zei zich in te zetten het stoffelijk overschot zo snel mogelijk terug te krijgen. Dit kan op zijn vroegst zaterdag.