DEN HAAG - ChristenUnie-senator Roel Kuiper hekelt het 'dreigement' van VVD-minister Edith Schippers.

Schippers zei donderdag in de Volkskrant dat ze een ''onwerkbare situatie'' voorziet als VVD, CDA en PVV bij de provinciale Statenverkiezingen geen meerderheid zouden halen in de Senaat en de senatoren zouden besluiten om degelijke wetsvoorstellen weg te stemmen.

Kuiper, de toekomstige voorzitter van de ChristenUnie-fractie in de Senaat, is het niet eens met die visie. ''Het is niet sterk als een kabinet de kiezer dreigt dat ze het moeilijk krijgt in de Eerste Kamer'', zegt hij donderdag in een toespraak in Barneveld.

Volgens Kuiper is het zo dat ook de regeringspartijen VVD en CDA zich in de Senaat de afgelopen maanden tegen kabinetsvoorstellen keerden. ''Men kan de Eerste Kamer niet verwijten dat zij niet degelijk haar werk doet.''

Kortetermijndenken

Kuiper vindt dat de Senaat weg moet blijven van ''partijpolitiek kortetermijndenken''. Een minderheidskabinet moet volgens hem gewoon zaken doen met de Eerste Kamer.

''Zij hoeft niet de handdoek in de ring te gooien als ze geen meerderheid haalt. Wij zullen voorstellen altijd op hun merites beoordelen.''

Ombuigen

Hij kan zich dan ook niet vinden in uitspraken van GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. Kuiper had haar in een tv-programma horen zeggen geen kans voorbij te laten gaan om dit kabinet te laten vallen. De ChristenUnie ziet zichzelf liever kabinetsbeleid ''ombuigen''.

De nieuwe leden van Provinciale Staten kiezen op 23 mei een nieuwe Eerste Kamer, die op 7 juni geïnstalleerd wordt.