DEN HAAG – In de Tweede Kamer kreeg het idee geen bijval, maar desondanks houden PvdA en SP een hoorzitting over de bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs.

Dat maakten Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Tanja Jadnanansing (PvdA) donderdag bekend. Ze willen 17 februari onder meer praten met studentenorganisaties en woordvoerders van hogescholen en universiteiten.

In het hoger onderwijs moet 370 miljoen worden bezuinigd. Dat gebeurt onder meer door het collegegeld van langstudeerders met 3000 euro te verhogen. Die regeling moet komend collegejaar al ingaan en gaat ook gelden voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen. SP en PvdA zien vooral dat als struikelblok.

Kortzichtig

Volgens Van Dijk kan niet vaak genoeg worden aangetoond dat de bezuinigingen in het hoger onderwijs en de invoering van de langstudeerboete niet juist zijn. ''De maatregel is kortzichtig en is niet voor niets door de Raad van State afgeschoten", aldus het Kamerlid.

De Raad van State had eerder sterke bedenkingen bij de langstudeerregeling voor studenten, maar ontraadde die niet. Eerdere acties en overleggen met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) veranderden niets aan de plannen.