DEN HAAG - Premier Mark Rutte roept de Egyptenaren op de overgang naar democratie ordentelijk te laten verlopen.

Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer. Hij wil president Hosni Mubarak niet persoonlijk oproepen af te treden. "Dan zouden we het enige land in de wereld zijn", aldus Rutte. "Het blijft een zaak van de Egyptenaren."

Wel is het volgens hem het beste als Mubarak zo snel mogelijk opstapt, maar hij waarschuwt ervoor dat er geen groeperingen als het Moslimbroederschap aan de macht komen. "Dan kom je van de regen in de drup."

Rutte acht het onwaarschijnlijk dat Mubarak leiding geeft aan de koers richting democratisering in Egypte.

Slappe reactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Europese Unie tot nu toe veel te slap reageert op de massale betogingen tegen het regime in Egypte. Vooral regeringspartij CDA en de oppositiepartijen PvdA, SP en D66 missen een krachtig gezamenlijk geluid van Europa.

''Het lijkt erop dat de EU de tweede viool speelt ten opzichte van de Verenigde Staten'', stelde CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel in een debat over de EU-top, die vrijdag in Brussel plaatsvindt.

Een krachtiger EU-standpunt moet volgens hem wel gepaard gaan met een terughoudender opstelling van de afzonderlijke lidstaten, die nu apart of in groepjes hun mening geven over de ontwikkelingen in Egypte. Premier Mark Rutte gaf aan het hiermee eens te zijn.

Volgens de nieuwszender al-Jazeera werden zeker vijf mensen gedood. Andere media hielden het op drie of vier doden.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Caïro.