DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat zaterdag niet naar Egypte.

Hij heeft zijn bezoek afgezegd vanwege de politieke onrust in het Noord-Afrikaanse land, waar al dagenlang betogingen zijn tegen het bewind van de Egyptische president Hosni Mubarak.

Dat heeft Rosenthal donderdag in een debat in de Tweede Kamer gezegd. De Egyptische autoriteiten hebben volgens hem op dit moment wel andere dingen aan hun hoofd dan het ontvangen van buitenlandse ministers.

Rosenthal heeft daarom besloten zijn bezoek aan Egypte uit te stellen tot een later tijdstip. De minister gaat komend weekeinde wel naar Jordanië. Daarna reist hij door naar Israël en bezoekt hij ook de Palestijnse gebieden.

Religieuze minderheden

Rosenthal zal tijdens zijn reis onder meer de positie van christenen en andere religieuze minderheden in het Midden-Oosten aan de orde stellen. Ook zegde hij aan het CDA toe dit aan te kaarten bij de Arabische Liga, die 22 Arabische en islamitisch-Afrikaanse landen telt.

Het CDA heeft zich erover verbaasd dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het deze week niet eens konden worden over een gezamenlijke verklaring over de vervolging van christenen in het Midden-Oosten. Ook de SGP is boos dat er geen EU-veroordeling is gekomen van recente aanslagen tegen koptische christenen in Egypte.

Vredesproces

Tijdens zijn bezoek aan Egypte had Rosenthal zich volgens zijn woordvoerder willen concentreren op de Egyptische rol in het vredesproces in het Midden-Oosten. Ook had hij willen spreken met de oppositie en maatschappelijke groeperingen, maar dat is nu niet mogelijk.