AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het ''een onwenselijke situatie'' dat een docent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vrouwen geen hand wil geven.

Dat zei hij donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Het college van bestuur van de onderwijsinstelling heeft de man hier juist wel toestemming voor gegeven.

Deze week bleek dat de docent bedrijfseconomie wegens zijn islamitische geloof vrouwen geen hand wil geven. De HvA vindt dat goed, onder meer omdat de man dames wel begroet, maar met een buiging.

Van der Laan zei donderdag dat de docent geen wettelijke regels overtreedt. Maar, zo stelde hij: ''Het is niet wenselijk om in een publieke functie geen hand te willen geven aan vrouwen. Het stadsbestuur staat hier dus anders in dan het bestuur.''

Straatcoaches

Enkele jaren geleden ontstond een enigszins vergelijkbare discussie in Amsterdam toen bleek dat een aantal islamitische straatcoaches in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart vrouwen geen hand gaf.

De vorige burgemeester van de hoofdstad, Job Cohen, stelde toen dat handen schudden weliswaar de norm is, maar dat het in deze specifieke situatie geen probleem was dat dat niet gebeurde. Dat leverde hem veel kritiek op.