AMSTERDAM - De vier onderzeeboten van de marine dreigen te worden wegbezuinigd. Ook de aanschaf van de Joint Strike Fighter is onzeker, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een uitgelekt conceptplan.

Het ministerie van Defensie noemt het in dezelfde krant 'kletskoek' dat het om een basisscenario gaat.

Het conceptplan is volgens de krant opgesteld door een werkgroep die opties voor bezuinigingen in kaart moest brengen.

Het zou gaan om een basisscenario voor de bezuinigingen die minister van Defensie Hans Hillen (CDA) moet doorvoeren, maar Defensie stelt in de krant dat geen enkel stuk al een officiële status heeft.

Definitieve plan

Aan de rapportage kan nog worden gesleuteld. Het definitieve plan wordt in maart verwacht. Een mogelijkheid die er nu in zou staan is dat de marine zijn vier onderzeeboten verkoopt.

Ook twee patrouilleschepen die nu nog worden gebouwd zouden meteen worden doorverkocht. Twee andere schepen van hetzelfde type worden aangehouden. Verder zouden twee zogenoemde M-fregatten meteen weg moeten.

Schrappen van de JSF is ook een optie. Zo zou in plaats daarvan voor een goedkopere, Europese opvolger van de F-16 kunnen worden gekozen.

Volkel

In plaats van de geplande 85 jagers zouden er maar dertig worden aangeschaft. Luchtmachtbasis Leeuwarden kan dan dicht. De overgebleven vliegtuigen zouden dan op Volkel worden gestationeerd.

De landmacht ontkomt in het plan ook niet. Daar zouden twee bataljons kunnen worden geschrapt.