DEN HAAG - VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voorziet problemen als het kabinet na de provinciale statenverkiezingen van 2 maart geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

Als de Senaat zich politieker gaat opstellen en degelijke wetsvoorstellen toch wegstemt, ontstaat een ''onwerkbare situatie’’, aldus Schippers donderdag in een interview in de Volkskrant.

Schippers is de eerste minister die op deze manier vooruitblikt op de verkiezingen van 2 maart. De nieuwe leden van Provinciale Staten kiezen op 23 mei een nieuwe Eerste Kamer, die op 7 juni geïnstalleerd wordt.

VVD, PVV en CDA hebben nu geen meerderheid in de Senaat; de PVV is er nog niet vertegenwoordigd. Dat leverde eind december al problemen op toen senatoren dwars gingen liggen bij de btw-verhoging in de kunstsector.

Belemmering

Schippers ziet het ontbreken van een meerderheid in de Senaat als een belemmering. ''Als er een politiek zeer geprofileerde Eerste Kamer is en dit kabinet heeft geen meerderheid, dan kun je op zijn minst je programma niet uitvoeren.''

Maar ze is geen voorstander van het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als VVD, PVV en CDA geen meerderheid halen en een vijandige Senaat tegenover zich vinden. ''Dan zul je als kabinet toch in overleg moeten treden met de Eerste Kamer om te zeggen: jongens, dit moet toch wel een beetje op zijn merites worden bekeken.''

Cruciaal

Volgens lijsttrekker Loek Hermans van de VVD voor de Eerste Kamer zijn de Statenverkiezingen cruciaal voor het minderheidskabinet en gedoogpartner PVV. Hij wil niet direct spreken van een onwerkbare situatie als VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen in de Senaat, maar hij maakt zich wel zorgen.

Veel oppositiepartijen lijken volgens hem er ''toch vooral op uit'' om het kabinet dwars te zitten. ''Het wordt dan wel heel erg moeilijk om noodzakelijke bezuinigingen te realiseren.''

Hermans gaat er vanuit dat de VVD in de Eerste Kamer twintig zetels kan halen. CDA en PVV met zijn partij moeten volgens hem tezamen veertig van de 75 zetels in de Senaat kunnen bemachtigen.