DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) kon donderdag in de Tweede Kamer geen duidelijkheid scheppen over de mogelijkheid om voor boeren onder de rook van Chemie-Pack Moerdijk een soort noodfonds in te stellen.

Het kabinet beraadt zich vrijdag op een brief over alle schades door deze brand en Bleker wilde daar niet op vooruitlopen. ''Als er al zo'n regeling komt, moet het sterk worden afgebakend'', aldus de staatssecretaris. Het spoeddebat in de Kamer werd donderdag niet afgerond, dat gebeurt als er een reactie van het kabinet is.

Opmerkelijk is dat de volledige oppositie pleit voor hulp aan de gedupeerde bedrijven, terwijl VVD en PVV er niets in zien en het CDA het alleen onder strikte voorwaarden wil overwegen.

De oppositie, aangevoerd door de ChristenUnie, vindt dat de overheid de landbouwers die er ook niets aan konden doen dat ze die dag vol onder de rook van de chemiebrand lagen wel een helpende hand moet bieden.

Ze wijzen erop dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) de brand een ramp noemde en verwachten daar passende maatregelen bij.

Claims

De boeren hebben claims ingediend, maar omdat juridische procedures een lange adem vergen, willen de oppositiepartijen dat de overheid zich garant stelt en zo voorkomt dat bedrijven in de tussentijd omvallen. De uiteindelijke schade moet echter worden verhaald bij Chemie-Pack, vindt ook de oppositie.

Bleker benadrukte dat een eventueel in te stellen noodfonds voor hem niets afdoet aan de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van Chemie-Pack. Wel moet zo'n regeling worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Spruitjes

Ook het advies om direct na de brand geruime tijd geen spruitjes van het land te halen en te verkopen, is afgestemd met de commissie. Die vond dat verstandig om het consumentenvertrouwen niet te schaden, aldus Bleker.

Volgens de staatssecretaris lijkt het er volgens een inventarisatie op dat de gevolgen voor de veehouders in het gebied vooralsnog zeer beperkt zijn; alleen het gras in de weilanden nog nader wordt onderzocht.