AMSTERDAM - De strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt mogelijk uitgesteld. Advocaat Ties Prakken is naar het gerechtshof gestapt omdat zij het niet eens met de eis tot vrijspraak die het Openbaar Ministerie vorig jaar formuleerde, meldt de NOS woensdag.

Voor maandag staat een zogeheten regiezitting gepland. Wilders advocaat Bram Moszkovicz vindt het volgens de omroep niet zinvol dat die doorgaat als nog niet duidelijk is wat het hof vindt van de klacht. Wanneer het hof in Amsterdam de klacht van Prakken behandelt is onduidelijk.

Prakken staat de benadeelde partijen in de strafzaak tegen Wilders bij.

Nadat het proces op 22 oktober werd stilgelegd omdat de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid, zei een van die partijen, het Landelijk Beraad Marokkanen, een kort geding tegen de staat aan te gaan spannen om het OM te corrigeren.

Voorzitter van het beraad Mohammed Rabbae zei medio november dat de benadeelde partijen willen dat er twee nieuwe officieren van justitie worden aangesteld, dat de dagvaarding wordt aangevuld met 'ernstiger uitspraken dan die er nu in staan' en dat het OM stelt dat de uitspraken van Wilders wel strafbaar zijn en de eis aanpast.

Niet nodig

Het Amsterdamse gerechtshof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd.

De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Prakken wil nu dat het hof het OM nieuwe instructies geeft.