AMSTERDAM - Er komt op vier snelwegen een proef met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dat is minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) van plan.

Dat meldt de NOS woensdag op basis van 'betrouwbare bronnen'.

Op 1 maart kan het gaspedaal harder worden ingedrukt op de A7 over de Afsluitdijk tussen Wognum en Zurich. Daar mag dan dag en nacht 130 kilometer per uur worden gereden.

Op 1 mei volgt de A6 tussen Almere en Joure, waar alleen 's avonds en 's nachts harder mag worden gereden.

Vanaf die datum mag op da A2 tussen Everdingen en Deil en op de A16 tussen Moerdijk en Breda buiten de spits eveneens 130 worden gereden.

Een derde snelwegen

De bewindsvrouw zou ernaar streven dat uiteindelijk op een derde van de snelwegen de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur.

Schultz' woordvoerder wilde woensdagavond niet reageren op het bericht.

PVV

De PVV reageert verheugd. "Veel mensen hebben hiernaar uitgekeken en we zijn dan ook blij dat we gaan beginnen met de proef", zegt PVV-Kamerlid Leon de Jong.

"Wel zien we de resultaten graag zo snel mogelijk tegemoet, zodat de minister ervoor kan zorgen dat op zoveel mogelijk plekken in Nederland 130 kilometer per uur gereden gaat worden."

Kritisch

De maatregel was afgesproken in het regeerakoord, vooral op aandringen van gedoogpartij PVV. Maar ook de VVD had liever gezien dat al in januari harder kon worden gereden.

De PvdA reageert kritisch op de aangekondigde proef. "Maar op vier wegen?", twittert Kamerlid Martijn van Dam. "Eén daarvan zeker de boulevard of broken promises?"