DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat automobilisten beter inzicht krijgen in de actuele benzineprijzen bij pompstations.

Hierdoor kunnen zij beter bepalen waar ze het goedkoopst kunnen tanken en wordt volgens het parlement de concurrentie op de benzinemarkt bevorderd.

Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over benzine met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). PvdA, SP en D66 drongen er bij Verhagen op aan pompstations wettelijk te verplichten actuele prijzen te publiceren. Maar de PVV, cruciaal voor een meerderheid hiervoor, geeft de minister nog even de tijd.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel: ''De markt moet de kans krijgen dit uit zichzelf te doen. Maar als dat voor 1 juni niet is gebeurd, ben ik alsnog voor wetgeving.''

Langlopende discussie

Het al dan niet opleggen van verplichtingen aan pompstationhouders is een langlopende discussie. De voorganger van Verhagen, Maria van der Hoeven, probeerde de pomphouders er eerder al toe te bewegen hun benzineprijzen dagelijks op internet te publiceren. Maar die zagen niets in die plannen.

PvdA, SP, D66 en PVV vrezen ervoor dat door gebrek aan concurrentie bij de ongeveer 250 tankstations op de grotere wegen automobilisten teveel betalen voor hun brandstof.

Palen

Via palen langs de weg, actuele informatie op websites, applicaties voor telefoons of bijvoorbeeld via de ANWB zouden ze beter geïnformeerd moeten worden.

Verhagen zei dat ook hij voorstander is voor openheid over prijzen, maar hij wil geen verplichtingen opleggen. De bewindsman wees erop dat uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt dat er geen overtredingen worden begaan.

Extra lasten

Ook is hij terughoudend om alle ongeveer vierduizend pompstationhouders in Nederland te bezwaren met extra administratieve lasten.

Van Bemmel was niet onder de indruk van dat laatste argument. ''De prijs van vier verschillende brandstoffen kun je zo even na het tandenpoetsen invullen.''

Bij veilingen van locaties om een pompstation runnen, moeten nieuwkomers meer informatie krijgen, zei Weekers tijdens het debat. Hij gaat verplichten dat voor de veiling beter bekend is hoeveel liters brandstof het station jaarlijks omzet en hoe goed de pompshop loopt.