PVV wil 'animal cops' niet meer horen
''Ik heb het mijn fractie ook gezegd, voortaan spreken wij alleen nog van dierenpolitie'', zei PVV-Kamerlid Dion Graus woensdag in een debat in de Tweede Kamer over dierenbeleid.
Graus is binnen de PVV een warm pleitbezorger voor de politiedienst die zich enkel en alleen met het bestrijden van dierenmishandeling bezighoudt.
Door dat pleidooi werd het aanstellen van vijfhonderd animal cops opgenomen in zowel het regeer- als gedoogakkoord. In die akkoorden wordt overigens na de Engelse term tussen haakjes steeds de Nederlandse naam genoemd.
Misbruik
Maar Graus wil vanaf nu alleen nog de Nederlandse naam horen. ''Animal cops zijn vrijwilligers die je in een Amerikaanse tv-serie ziet. Wij krijgen gewoon een staatspolitie die dierenmisbruik gaat aanpakken'', legde hij woensdag uit.
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) kan zich wel vinden in de taalstrijd die Graus voert. ''Het is dierenpolitie en zo moeten we het ook blijven noemen'', zei de CDA-bewindsman.
Cavia-politie
''Ook ik stoor me aan benamingen zoals cavia-politie, die het onderliggende probleem negeren. We moeten ernstige verwaarlozing van dieren tegengaan, evenals recidivisten op dit gebied. En de pakkans vergroten.'' Bleker kondigde aan er later nog met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over te zullen praten.
De term cavia-politie werd geïntroduceerd door hoofdcommissaris Bernard Welten van de Amsterdamse politie. Hij kwam met die cynische benaming omdat hij vindt dat de politie belangrijker zaken aan het hoofd heeft.