ANKARA - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, vindt het standpunt van PVV-leider Geert Wilders over Turkije niet de moeite waard om op in te gaan.

Hij benadrukte woensdag liever de goede banden tussen Nederland en Turkije tijdens een persbijeenkomst ter gelegenheid van een bezoek van zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal aan Turkije.

''Onze partner is de Nederlandse regering, andere partijen zijn niet relevant'', zei Davutoglu. Rosenthal is in Turkije voor de Wittenburg Conferentie, een jaarlijks overleg tussen Turkije en Nederland dat sinds 2008 wordt gehouden.

Davutoglu kreeg de vraag wat hij vindt van Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt, Turkije een totalitaire staat noemt en premier Recep Tayyip Erdogan een 'freak'.

Totalitaire staat

''Iemand die Turkije een totalitaire staat noemt, is duidelijk niet ingevoerd in de terminologie. Hij weet niet wat een totalitair regime is en hij weet ook niets van Turkije. Ik voel me niet geroepen op dergelijke uitspraken in te gaan'', zei de Turkse minister, zonder Wilders bij naam te noemen.

Rosenthal greep de gelegenheid aan om nog eens uit te leggen hoe de gedoogconstructie in Nederland werkt, ook voor de toegestroomde Turkse pers. ''Buitenlands beleid is geen onderdeel van het gedoogakkoord. Voor beslissingen op dat vlak moeten we gewoon een meerderheid in de Kamer zoeken'', zei de bewindsman.