HAARLEM - Het standpunt van de PVV over een hoofddoekjesverbod voor ambtenaren en bezoekers van het provinciehuis vormt voor de PVV geen breekpunt bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland.

Dat zei PVV-lijsttrekker Hero Brinkman woensdag in het provinciehuis in Haarlem tijdens de aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart.

''Het is van belang dat kiezers weten hoe een partij ergens over denkt. Het hoofddoekje vinden wij een buitengewoon discriminerend symbool van onderdrukking'', aldus Brinkman.

''Als er een gelegenheid is om het aan te pakken, is het wel het provinciehuis. Het initiatief voor een bezoek aan het provinciehuis ligt bij de burger.''

Halszaak

Zowel de lijsttrekker van de PvdA als die van het CDA in Noord-Holland gaven eerder te kennen dat het hoofddoekjesstandpunt van de PVV voor hen wel een breekpunt zou vormen. Maar Brinkman vindt het niet nodig er een halszaak van te maken, zo liet hij woensdag weten.

Nummer twee op de lijst van het CDA, Meino Schraal, zei zaterdag dat hij zich kan vinden in een hoofddoekjesverbod voor provincieambtenaren, omdat de overheid volgens hem neutraal moet zijn.

Keuzevrijheid

Uit protest tegen de opvattingen van Schraal en de PVV droeg statenlid Naima Ajouaau van de PvdA afgelopen maandag een hoofddoek tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Normaal draagt zij geen hoofddoek, maar ze vindt dat vrouwen de keuzevrijheid moeten hebben om dit wel te doen.