DEN HAAG - De registratie van hoeren stuit op veel bezwaren in de Tweede Kamer. PvdA en D66 zien veel meer bezwaren dan voordelen in de verstrekking van een zogenoemde peespas, SP en GroenLinks hebben op zijn minst grote vragen.

En er zal heel wat moeten gebeuren, willen de liberalen akkoord gaan, aldus de fractie van de VVD dinsdagavond tijdens een debat.

Het kabinet wil dat prostituees zich elke drie jaar door de gemeente laten registeren, in de hoop onvrijwillige prostitutie op te sporen en zo mensenhandel tegen te gaan.

De Raad van State maakte al eerder kanttekeningen en ook veel hoeren èn hoerenlopers zouden niet op de peespas zitten te wachten.

Juridische vraagstukken

In de eerste plaats zijn er juridische vraagstukken. Volgens de wet voor de bescherming van persoonsgegevens gaat iemands seksleven derden niet aan, zo stelden diverse partijen. Het kabinet brengt daar tegenin dat het in dit geval om werk gaat.

Maar ook de doelmatigheid van de pas wordt betwijfeld, omdat het volgens sommige politici voor criminele pooiers misschien niet zo'n probleem zal zijn om aan de juiste papieren te komen.

Zwakke positie

Daarbij kan een hoer zonder peespas in een extra zwakke positie komen tegenover haar of zijn klant, die de sekswerker met zijn wetenschap kan chanteren, vrezen parlementariërs.

Maar die klant zelf kan weer een hoge boete krijgen als hij gebruik maakt van iemand zonder peespas en dat terwijl klanten de laatste jaren juist werden betrokken bij het signaleren van onvrijwillige en minderjarige hoeren, zo wordt overwogen.

Vlucht in illegaliteit

Ook wordt een grotere vlucht in de illegaliteit gevreesd. Verder is het voor onder meer de ChristenUnie, die op zich niet tegen de pas is, de vraag in hoeverre onvrijwilligheid kan worden aangetoond bij de aanvraag van een pas.

''Dat moet beter kunnen.'' De VVD heeft bovendien niet alleen vragen over de doelmatigheid, maar ook over de kosten van administratie, tolken en controle. Voorts willen de liberalen eerst de garantie dat de registratie niet tegen de hoeren zelf wordt gebruikt.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kwam dinsdagavond laat nog niet aan een antwoord op de kritiek uit de Kamer toe.

Het debat, ook over onder meer de verhoging van de minimumleeftijd voor hoeren naar 21 jaar en het verlangen van CDA en VVD naar een verhoging van straffen voor mensenhandel, wordt op een ander tijdstip voortgezet.