AMSTERDAM - De bezuinigingen in het openbaar vervoer hebben grote gevolgen voor Amsterdam.

De gemeente is van plan 13 miljoen euro te bezuinigen, bevestigde een woordvoerster van VVD-wethouder Eric Wiebes (verkeer en vervoer) dinsdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Vervoersbedrijf GVB moet volgend jaar al avond- en weekeindediensten van bus- en tramlijnen schrappen. Daarnaast worden routes ingekort.

Forse klappen

De wethouder maakt deze week in een brief aan de gemeenteraad bekend waar de klappen precies vallen. Hij spreekt van forse ingrepen waar veel Amsterdammers last van krijgen.

De 13 miljoen euro is nog maar een begin. Tussen 2013 en 2017 moet jaarlijks zo'n 70 miljoen euro worden bezuinigd.

Dit is het gevolg van het regeerakkoord van het huidige kabinet. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten samen 120 miljoen euro per jaar besparen op het openbaar vervoer. De hoofdstad draagt daar voor het grootste deel aan bij.

Overstappen

Volgens de wethouder moeten er van de zestien tramlijnen zes verdwijnen en van de 44 buslijnen blijven er slechts 24 over. Mensen die met de metro reizen, zullen vaker moeten overstappen.

Wiebes staat open voor bezuinigingen, maar vindt de plannen van het kabinet veel te ver gaan. Hij vreest dat de bereikbaarheid van de stad in het geding komt. Het is volgens hem bijna niet mogelijk te besparen op onderhoud en infrastructuur.

Het geld moet dus vooral uit het exploitatiebudget van 122 miljoen euro per jaar komen. ,,Dat wordt vanaf 2013 dus gehalveerd'', aldus de wethouder.