AMSTERDAM - De PVV wil samen met andere partijen het initiatief nemen voor invoering van de gekozen burgemeester.

De partij praat momenteel met meerdere partijen in de Tweede Kamer over een gezamenlijk voorstel, zei PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman maandag na afloop van een verkiezingsdebat in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen op 2 maart.

Brinkman wees er in het debat op dat er in het gedoogakkoord tussen de PVV en de regeringspartijen VVD en CDA geen afspraken zijn gemaakt over bestuurlijke vernieuwing.

Hij is voorstander van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester.

Niet tegen

Na afloop van het debat, dat was georganiseerd door de Volkskrant en de Vrije Universiteit Amsterdam, zei VVD-Senator Loek Hermans dat hij ''niet tegen'' een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester is. Ook de volgende fractievoorzitter van het CDA in de Senaat, Elco Brinkman is voorstander van zo'n vorm van gekozen burgemeester, ''mits die dan ook echt iets te vertellen krijgt''.

De gekozen burgemeester was lang een van de kroonjuwelen van de bestuurlijke vernieuwingsagenda van D66.

Voorstel

Toenmalig minister Thom de Graaf trad in maart 2005 af nadat zijn voorstel niet de benodigde tweederdemeerderheid haalde in de Eerste Kamer. PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP waren tegen. De Graaf trad af en werd opgevolgd door de huidige D66-leider Alexander Pechtold.

De PVV wil het oude voorstel nu weer nieuw leven inblazen. Brinkman wil niet zeggen met welke partijen hij gesprekken voert om tot een gemeenschappelijk voorstel te komen.

Invoering

Voor invoering moet in eerste lezing een meerderheid in beide Kamers voor zijn, daarna een tweederdemeerderheid in tweede lezing, ook in beide Kamers.

De PVV is nu niet vertegenwoordigd in de Senaat. De partij hoopt dat in ruime mate te zijn als bij de verkiezingen voor Provinciale Staten een goed resultaat wordt gehaald. De Statenleden kiezen op 23 mei een nieuwe Eerste Kamer.