DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) begint zijn tweedaagse bezoek aan Turkije dinsdag later.

De Tweede Kamer wil hem dinsdagmiddag nog aan de tand voelen over de gang van zaken rond de plotselinge executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami in Iran.

De PVV wil van de minister in het vragenuurtje horen waarom hij de Iraanse ambassadeur in Nederland niet uitwijst als reactie op de executie.

PVV-leider Geert Wilders vindt de reactie van Rosenthal om de contacten te bevriezen onder de maat. Ook andere partijen hebben vraagtekens gezet bij de gang van zaken.

Zwaardere maatregel

De PVV was met zijn verzoek het CDA net voor, zei CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel maandag. Zijn partij had ook liever een zwaardere maatregel gezien, zoals het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur in Iran voor overleg.

De uitwijzing van de Iraanse ambassadeur uit Nederland, wat de PVV wil, vindt Ormel niet handig. Volgens hem zitten er nog enkele andere Nederlands-Iraanse mensen vast in Iran en dan is contact met Iran nodig.

Feitenrelaas

D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan Rosenthal en wil een feitenrelaas, zodat hij kan zien of de minister vooraf genoeg heeft gedaan. D66-leider Alexander Pechtold vindt het onnodig grievend voor de nabestaanden dat Rosenthal in de media heeft gezegd dat mensen die deze vraag stellen hun oren laten hangen naar de onbetrouwbare Iraanse autoriteiten.

Ook wil hij weten of er een relatie bestaat tussen het niet afgeven van een brandstofgarantie aan een Iraanse minister en de zaak-Bahrami. Hij wil hier antwoord op voordat er eventueel een spoeddebat komt.

Alle middelen

Rosenthal zelf zei maandag voor de NOS-microfoon dat volgens hem alle middelen, op alle niveaus, ook binnen de Europese Unie zijn aangegrepen om de opgepakte vrouw te helpen. ''Er is geen kans onbenut gelaten'', aldus de minister. Hij zei dat de Iraanse autoriteiten de waarheid met voeten treedt en alle normen van beschaving overschrijdt.

Rosenthal zou dinsdag en woensdag in Turkije zijn. Door de vertraging mist hij een besloten diner met Turkse politici en een ontmoeting met Nederlandse ondernemers. De Nederlandse ambassade in Turkije heeft dat bevestigd.

Overigens beslist het bestuur van de Tweede Kamer dinsdag pas officieel welke ingediende vragen doorgaan en afvallen.