DEN HAAG - Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen.

Nadat de fractie donderdagavond akkoord ging met de missie, zegden vierhonderd leden op. Opmerkelijk genoeg kon de partij ook driehonderd nieuwe aanmeldingen noteren.

Een woordvoerster van GroenLinks spreekt van een voorlopige tussenbalans en geeft aan dat pas na het partijcongres van zaterdag de eerste conclusies kunnen worden getrokken. Ook moeten de vele mails die de Tweede Kamerfractie kreeg sinds het 'ja’ nog goed worden bekeken.

Achterban

De Kamerleden gaan deze week het land in om hun keuze toe te lichten aan de leden.

Volgens peilingen was twee derde van de achterban tegen de missie in Kunduz. In Rotterdam, Groningen, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Amsterdam kunnen GroenLinks’ers deze week hun partijgenoten bevragen over hun afweging om in te stemmen met de missie.

GroenLinks heeft ruim 27.000 leden en was volgens het jaarlijks overzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen nog de grootste stijger: in 2010 schreef de partij 6157 nieuwe leden in.