In de politieke rubriek 2030 blikt NU.nl met een expert vooruit naar het jaar 2030. In de tweede aflevering historicus Willem Frijhoff over de Nederlandse identiteit. "Ik moet nog maar zien of Nederland en Vlaanderen elkaar blijven afwijzen ."

Bestaat de Nederlandse identiteit?

"Nee, iedere gemeenschap heeft slechts in heel algemene zin een identiteit. Geschiedenis is daar een onderdeel van."

Kunnen nieuwkomers zich wel tot een Nederlandse identiteit aangetrokken voelen?

"Die mensen hebben hun eigen identiteit. Het is zaak om daar als land goed mee om te gaan. Kijk naar Nederland in de Gouden Eeuw. Nieuwkomers werden toen opgenomen en hielpen mee aan groei en welvaart."

Hoe verschilt dat met nu dan?

"De trend is dat mensen zich maar moeten aanpassen en anders gaan ze maar weg. Dat assimilatie-idee wordt steeds sterker."

Hoe komt dat?

"Onze identiteit is nu heel erg gekoppeld aan Engeland en Amerika. Daar kijken we al eeuwen naar. Het is afhankelijk van de ontwikkelingen in Amerika of dat zo zal blijven."

Wat is het alternatief?

"In heel Europa zie je nieuwe culturen ontstaan. Kijk naar de Middellandse Zeecultuur die beide kanten van de Middellandse Zee samenbrengt of de Scandinavische landen die naar elkaar toe trekken."

"Marokkanen en Turken voelen die mediterrane cultuur veel sterker dan wij. Die groep wordt steeds belangrijk voor de positionering van Nederland in Europa. Nederland zal als reactie op de cultuur die Marokkanen en Turken meebrengen meer toetrekken naar Vlaanderen en
Duitsland, die dezelfde taal en cultuur hebben."

Hoe gaat zich dat ontwikkelen?

"De alliantie met Amerika zal vervagen, ook al omdat religie er steeds minder toe doet en de Amerikanen zich zelf van de Europese cultuur afkeren. Ik vermoed dat Duitsers, Nederlanders en Vlamingen elkaar weer door hun gedeelde cultuur zullen terugvinden. Ik moet nog maar zien of Vlaanderen en Nederland elkaar blijven afwijzen."

Wat heeft de groep mediterrane nieuwkomers voor invloed op de toekomstige Nederlandse identiteit?

"Die groep zal zijn eigen pakket aan normen en waarden behouden uit hun oude cultuur, terwijl Nederlanders meer waarde gaan hechten aan de banden met Vlaanderen en Duitsland. Die twee bewegingen moeten worden geintegeerd."

"Het oerhollandse idee van de Nederlandse identiteit kun je dan simpelweg niet bewaren. Als je daaraan vasthoudt krijg je interne scheidingen en daar kan een land niet mee leven. Dat zie je nu in België."

Is de Nederlandse identiteit in 2030 sterk door de Islam beïnvloed?

"Het aantal praktiserende moslims is nu al beperkt en de moslimpopulatie zal verder onkerkelijken. Slechts een kleine minderheid zal naar de fundamentele kant trekken."

"De meeste moslims zullen zich aanpassen aan de manier waarop Nederland met religie omgaat. Moslim zijn is dan een deelidentiteit geworden van een groep Nederlanders."

"Daarom is dat boerkaverbod ook zo dom. Laat het even betijen dan is het over een paar jaar vanzelf verdwenen."

Viert Nederland in 2030 het Suikerfeest?

"Dat zou goed kunnen, maar dan zonder ramadan. Nederlanders pakken liever alleen de feestjes mee."

De Nederlandse identiteit zou in crisis zijn. Komt het daar weer uit?

"Als we een manier vinden om nieuwkomers met hun mediterrane cultuur goed op te nemen wel. Er moet een model ontwikkeld worden waardoor ze kunnen participeren. Dan kunnen we weer iets betekenen in de wereld."

"Nederland moet zelfvertrouwen krijgen als sociale organisatie. We moeten net als in de Gouden Eeuw laten zien hoe je groepen nieuwkomers succesvol deel laat uitmaken van de samenleving."

"Het succes daarvan zal de Nederlandse samenleving, en de uitstraling in de rest van de wereld, sterk gaan bepalen in de komende decennia."