AMSTERDAM - De zorgpremie zal jaarlijks blijven stijgen. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof.

De zorgpremie gaat ook volgend jaar weer omhoog en zal dat, ongeacht welk zorgsysteem er is, ook blijven doen, zei de bewindsvrouw.

Volgens Schippers is de stijgende zorgpremie het gevolg van de vergrijzing en van innovaties in de zorg.

"We kunnen steeds meer en hebben te maken met een vergrijzende bevolking. Daar betalen we met zijn allen de rekening voor." De minister benadrukte wel dat het kabinet probeert de zorg zo goedkoop mogelijk te houden.

Ideologische discussie

Schippers riep in het programma ook op te stoppen met de ideologische discussies in de gezondheidszorg, want daaraan gaat de zorg kapot.

Volgens de bewindsvrouw gaat het niet om de vraag of je voor marktwerking kiest of de overheid aan de knoppen laat.

''Allebei zijn nodig. Het gaat erom: hoe krijgen we de zorg weer aan de praat. Ik probeer een praktisch stappenplan te maken. Als je teveel doorschiet met concurrentie, kun je risicoselectie krijgen om kosten te vermijden en alleen maar overheidsregulering kan het inefficiënt maken.''

Prijzen

Afgelopen week kondigde Schippers aan dat ze ziekenhuizen en zorgverzekeraars zo snel mogelijk zelf verantwoordelijk wil maken voor de prijzen van veel behandelingen.

Spoedeisende hulp en intensive care vallen overigens buiten die afspraken. Ook tandartsen zouden vanaf 2012 mogelijk zelf hun prijzen mogen bepalen.

Eisen

Volgens de bewindsvrouw draait het er uiteindelijk om dat er efficiënter wordt gewerkt en de prijzen omlaag gaan. ''Het is belangrijk dat de zorgverzekeraar eisen stelt zodat de ziekenhuizen en artsen steeds beter worden en de patiënt wat te kiezen heeft.’’

En: ''Je moet zorgen dat de prijzen van een behandeling kostendekkend zijn. Maar als jij het beter organiseert, houd je er meer aan over.''