DEN HAAG - Vier partijen die afgelopen week ja zeiden tegen de missie in Afghanistan zien deze week kiezers afhaken. GroenLinks daalde het hardst en zou zondag volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels verliezen en uitkomen op acht, de laagste score sinds 2007.

VVD, CDA en D66 leveren elk een zetel in. De ChristenUnie ging donderdag uiteindelijk ook akkoord met de missie om politieagenten in Kunduz op te gaan leiden, maar daar bleef een grote reactie uit: de partij blijft op vijf zetels staan. Zoals ook de SGP onveranderd op twee zetels uitkomt.

Teleurgestelde GroenLinks'ers en D66-stemmers wenden zich nu tot PvdA, SP en Partij voor de Dieren. De PVV, tegenstander van deze missie, won twee zetels en zou daardoor in de peiling op 29 uitkomen.

Nieuwe bijval

De nieuwe bijval bestaat na de nieuwe Afghanistandiscussie volgens De Hond vooral uit boze VVD en CDA-kiezers. De partij van Geert Wilders is daardoor nog maar vijf zetels kleiner dan de grootste partij, de VVD, die in de peiling op 34 zetels staat.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Voor deze gelegenheid zijn meer dan 3500 mensen vrijdag en zaterdag ondervraagd. Die resultaten zijn vergeleken met die van de 5000 ondervraagden van dinsdag tot en met donderdag, toen die verschuivingen er nog niet waren.