GRONINGEN - PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft zaterdag op het congres van haar partij uitgehaald naar de kabinetspartijen VVD en CDA en Geert Wilders van gedoogpartij PVV.

Volgens haar is nieuw rechts opgestaan. Het CDA heeft afscheid genomen van zijn sociale gezichten en is opgeschoven naar de VVD en bovendien hebben de conservatieve krachten binnen beide partijen gewonnen, zei Ploumen in Groningen.

Ploumen schoot haar pijlen bij het CDA vooral af op Hans Hillen, nu minister van Defensie, die afstand neemt van de sociale flank en daarbij spreekt over de christen-radicalen.

''Wat is er overgebleven van het CDA? Waar zijn barmhartigheid en solidariteit gebleven?'', aldus de PvdA-partijvoorzitter.

Gewone mensen

Volgens haar heeft de PvdA een goed alternatief en zal ze daarmee nieuw rechts ''onder de mat vegen''. Ze wees erop dat de 'gewone mensen' veiligheid en zekerheid nodig hebben, terwijl ze nu met het rechtse kabinet niet verder komen.

Ploumen lepelde op dat de lonen van agenten bevroren worden, de huren omhoog gaan, de kinderopvang duurder wordt en dat studenten een boete krijgen als ze langer studeren maar de bankiers niets wordt gevraagd en dat militairen op straat komen te staan terwijl er wel dure straaljagers worden gekocht.

Caviapolitie

Ploumen prees wel de ''uitzonderlijke communicatieskills'' van premier Mark Rutte. ''Het is echt knap dat je veel mensen laat denken dat Nederland veiliger wordt met vijfhonderd agenten minder omdat jij ze omschoolt tot caviapolitie."

"En het is ook echt knap dat zelfs GroenLinks nu denkt dat de militaire missie naar Afghanistan een politietrainingsmissie is, waarin ongeletterde Afghaanse mannen en vrouwen in korte tijd geschoold kunnen worden tot gewone agenten die niet betrokken zullen zijn in gevechtshandelingen.''

De PvdA stemde afgelopen week tegen de missie naar Kunduz en GroenLinks voor.

Toetsen

De toekomstige PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal komende wetsvoorstellen niet alleen op kwaliteit maar ook ''politiek gaan toetsen''. Dat zei Marleen Barth zaterdag op het PvdA-congres, nadat zij officieel was gekozen tot lijsttrekker van de Eerste Kamerfractie van de sociaaldemocraten.

Barth zei dat haar fractie de voorstellen van het huidige minderheidskabinet zal beoordelen vanuit ''onze eigen waarden'' en de betekenis voor de samenleving. De PvdA-senatoren zullen dan niet alleen uitgaan van hun deskundigheid maar ze zullen ook hun hart laten spreken. ''En dat hart is rood en zit links'', aldus Barth.

De nieuwe Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de nieuwe Provinciale Statenleden, die zelf begin maart worden gekozen.