DEN HAAG – Nederland zal 'langjarig' verbonden blijven aan Afghanistan.

Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad. Hoe de betrokkenheid na de donderdag aanvaarde missie in Kunduz eruit ging zien wilde hij niet aangeven.

“Ik wil me niet autistisch vasthouden aan een einddatum”, aldus Rutte. “Ik heb net een brief verdedigd met een mandaat tot 2014.”

De premier laat hiermee de mogelijkheid open dat de missie een vervolg krijgt na 2014. Ook kan de betrokkenheid ingevuld worden door een andere missie of ontwikkelingshulp.

Kunduz

Donderdag stemde de Tweede Kamer in met een missie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

“Na een periode van stabilisatie en opbouw zitten we nu in de fase van overdragen aan de Afghanen. Daar hoort het trainen van politiemensen bij”, aldus de premier.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap had afgelopen tijd de grootste moeite om haar partij op één lijn te krijgen. Volgens haar is het van belang om na 2014 betrokken te blijven indien de missie succesvol is.

Betere missie

Rutte zei verder blij te zijn met de manier waarop het overleg met de oppositiefracties uiteindelijk in zijn ogen tot een 'betere' missie heeft gezorgd.

Met name bij GroenLinks was er groot bezwaar tegen het aanvankelijke kabinetsplan. Deze zou nog te veel een militair karakter hebben.

"Het debat met de Kamer heeft echt geleid tot een verbetering van de voorstellen en geen waterig compromis. Dat is bijzonder, omdat het om zo'n belangrijk punt gaat."

Volgens hem is het accent verlegd van een traditionele NAVO-missie naar een Nederlandse aanpak.