DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is zeer verontrust over de ontwikkelingen in Egypte, waar politie en demonstranten tegenover elkaar staan en het geweld mensenlevens kost.

Na afloop van de ministerraad wees hij er vrijdag op hoe de onrust eerst in Tunesië en daarna in Jordanië en Egypte is ontstaan.

''Het is nodig om de onvrede van de bevolking te kanaliseren en tegelijkertijd het repressieve gehalte van de regimes weg te nemen'', stelde Rosenthal. De minister bepleit hervormingen op sociaal en politiek gebied.

''Het gaat daar niet goed, vriendelijk gezegd.'' Rosenthal gaat er vanuit dat de situatie in de Arabische landen aan de orde komt tijdens de komende vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Ormel

CDA-buitenlandwoordvoerder Henk Jan Ormel vreest dat door de onrust in Egypte, maar ook in Jemen, islamitische extremisten aan macht en invloed winnen.

“Terwijl we juist hopen op een Arabische lente met democratie”, aldus Ormel tegenover NU.nl. “Het gevaar is dat de wankele overheden niet in staat zijn Al-Qiada buiten de deur te houden.”

Hij wil van Rosenthal weten of deze ontwikkelingen een risico vormen voor Nederland. Ook maakt hij zich zorgen over de mensenrechten in deze landen.

GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed wil dat Rosenthal er in Europa op aandringt dat er druk uitgeoefend wordt op het Egyptisch bewind om te stoppen met geweld tegen demonstranten.