DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de strippenkaart voorlopig behouden. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich in de nacht van donderdag op vrijdag achter een voorstel van de PvdA.

Volgens de motie moet het kabinet binnen een maand verslag uit te laten brengen van de risico's op fraude met de ov-chipkaart en in ieder geval tot die tijd te wachten met de verplichte invoering ervan.

Onlangs bleek dat de ov-chipkaart nog steeds fraudegevoelig is. De Kamer wil geen ''geen oude schoenen weggooien voordat ze nieuwe hebben''.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ontraadde de motie. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan verbetering van de ov-chipkaart en wordt er nu ook al gefraudeerd met de strippenkaart. Ook wil ze misbruik van de ov-chipkaart harder aanpakken.

Afgeschaft

De stemming is vooral actueel voor de provincie Zuid-Holland. Na de Amsterdamse en Rotterdamse stadsregio's zou per 3 februari ook in dit gebied de strippenkaart worden afgeschaft.

Minister Schultz van Haegen waarschuwde dat er door vervoerders in Zuid-Holland al veel pr-kosten zijn gemaakt om de datum van 3 februari te communiceren. Al met al loopt het Rijk volgens haar het risico op schadeclaims bij verder uitstel.

Kraken

De minister noemde het ''heel vervelend'' dat de ov-chipkaart ''zo makkelijk'' te kraken is. Met een programma op internet en na aanschaf van een zogenoemde kaartlezer, kunnen reizigers het saldo op hun ov-chipkaart illegaal verhogen, of hun kaart activeren zodat het lijkt alsof ze zijn ingecheckt, terwijl dat helemaal niet het geval is. ''Ik baal hiervan'', biechtte Schultz op.

Fraude

Toch wil de minister verder met de nieuwe techniek, omdat nieuwe chips in voorbereiding zijn. Maar zelfs dan valt fraude niet uit te sluiten.

''Met elke nieuwe pas die er gaat komen hou je het risico op kraak. De fraude met de ov-chipkaart komt neer op een beheersbaar risico'', hield Schultz donderdag kritische Tweede Kamerleden voor. ''Bovendien wordt er met de strippenkaart ook gefraudeerd.''

Bestellingen

Bij de webshop iPos komen de laatste dagen tientallen bestellingen binnen voor apparaatjes om de ov-chipkaart te beïnvloeden.

De eigenaar zegt dat hij deze week al honderden van dergelijke kaartlezers, de zogeheten RF-id-kaart, heeft verkocht.

Hij hoopt een bestelling van een paar honderd kaartlezers half februari in huis te hebben. ''Het apparaat kan de gegevens op een kaart veranderen en is hartstikke legaal'', zegt de eigenaar.

Rover

Reizigersvereniging Rover toonde zich vrijdag blij met het mogelijke uitstel van de afschaffing van de strippenkaart. De organisatie had eerder al bij het kabinet aangedrongen op dat uitstel omdat berekeningen volgens Rover aantonen dat mensen die nu nog met de strippenkaart reizen, met een ov-chipkaart duurder uit zouden zijn.