
Donderdagavond debat met Rutte over missie
Het beslissende debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Afghanistan was uitgesteld tot 21.30 uur. Dat is gebeurd op verzoek van een fractie, zo is donderdagavond bekendgemaakt. Aanvankelijk zou het om 20.30 uur beginnen.
De PvdA-fractie gelooft niet in de missie en steunt daarom het kabinetsvoorstel hiertoe niet. Volgens de sociaaldemocraten is het een militaire dan wel een paramilitaire missie en daar zijn ze tegen.
Dat zei PvdA-fractieleider Job Cohen donderdagavond tijdens het beslissende debat over de politietrainingsmissie. De PvdA werd hard aangevallen over het besluit door de voorstanders VVD, CDA, de SGP en ook de ChristenUnie die tot dusver twijfelde.
Gewetensvolle afweging
Maar Cohen zei dat zijn fractie een eigen gewetensvolle afweging heeft gemaakt, net zoals andere fracties ook moeten doen.
De toezeggingen die het kabinet heeft gedaan om de missie inhoudelijk te verbeteren, zijn volgens Cohen een papieren werkelijkheid, die contrasteert met de Afghaanse realiteit.
Stef Blok
Coalitiepartij VVD vindt het van groot belang dat Nederland actief is om zo te voorkomen dat het land ''weer terugglijdt''. Volgens fractievoorzitter Stef Blok is er door Nederlandse militairen de afgelopen jaren flink vooruitgang geboekt, maar is die ook nog broos.
In een nieuw debat in de Tweede Kamer lichtte Blok toe waarom hij de noodzaak ziet van de door het kabinet voorgestelde politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Het voorkomen van terrorisme is een belangrijk argument. ''Terrorisme komt van ver, maar kan ons hier in Nederland in het hart raken'', aldus Blok.
Ingewijden
De GroenLinks-fractie is vrijwel akkoord met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Dat melden ingewijden donderdagavond.
Fractievoorzitter Jolande Sap zal in het laatste debat van premier Mark Rutte nog wel een aantal harde en duidelijke toezeggingen eisen, maar als die worden gegeven kan de fractie instemmen. Eén GroenLinkser zou het niet eens zijn met de rest van de fractie en hoe dan ook tegen de missie willen stemmen.
'Niets geheimzinnigs'
De SP, PVV en de PvdD hekelden dat de minister de juiste aantallen niet bekendmaakte. Volgens Hillen moet nog veel worden uitgezocht. ''Er is niets geheimzinnigs aan'', zei hij.
PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman had een eigen berekening gemaakt van het trainen van drieduizend agenten en kwam op een bedrag van 150.000 euro per opleidingsplaats, afgezet tegen de lokale kosten.
Hillen ging niet op dat bedrag in, maar zei dat het ging om 'bouwstenen' voor een betere Afghaanse maatschappij. Dat is volgens hem ''niet in centen uit te drukken''.