DEN HAAG - GroenLinks-kiezers blijven massaal tegen een politietrainingsmissie in Afghanistan. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 79 procent tegen is.

Het aantal voorstanders bij GroenLinks is wel iets gegroeid, naar 14 procent.

Ook in een peiling onder 13.000 mensen door EenVandaag zijn de tegenstemmers bij GroenLinks veruit in de meerderheid: 73 procent is tegen, twee weken geleden was dat nog 65 procent. Bij de ChristenUnie is 67 procent tegen.

In de peiling stelt 49 procent van de GroenLinks-achterban dat ze twijfelt of ze bij de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart wel trouw blijft aan GroenLinks.

Bij De Hond blijkt dat van alle Nederlanders 28 procent voor de missie is, 63 procent tegen en 10 procent weet het nog niet.

Percentage gestegen

Het percentage voorstanders is iets gestegen, vooral door groei onder de VVD- en CDA-kiezers. Van de CDA'ers steunt 61 procent de kabinetsplannen, bij de VVD is dat 49 procent, tegen 40 procent tegenstemmers.

Van de ondervraagden vindt 70 procent dat de missie ondanks beweringen van het kabinet toch vooral een militaire is. Van de GroenLinksers vindt 55 procent dat een besluit moet worden uitgesteld tot na het partijcongres op 5 februari.

Tweeduizend mensen

De peiling van De Hond is via internet gehouden onder ruim tweeduizend mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. Ook het EenVandaag opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen.