DEN HAAG - De drie samenwerkingspartijen VVD, PVV en CDA verliezen gezamenlijk drie zetels in de jongste politieke barometer van bureau Synovate.

Samen komen ze nu op 78 zetels, waar ze twee weken geleden nog op 81 zetels stonden. In de Tweede Kamer staan ze op 76 zetels.

Zowel het CDA als de PVV verliest in de peiling twee zetels ten opzichte van twee weken geleden. De PVV daalt naar 26 zetels in de peiling, het CDA naar vijftien en is daarmee even groot als de SP.

De grootste regeringspartij, de VVD, stijgt juist een zetel en komt op 37. De PvdA blijft gelijk op 24, zes zetels minder dan in werkelijkheid in de Tweede Kamer.

GroenLinks en D66

GroenLinks is ten opzichte van twee weken geleden twee zetels gestegen, D66 één zetel. Volgens Synovate is over de gevolgen van de discussie over de trainingsmissie in Afghanistan nog weinig te zeggen. Daarvoor zijn de ontwikkelingen nog te vers, aldus het bureau.

De politieke barometer is een tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn.

Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.