DEN HAAG - Veel fracties in de Tweede Kamer plaatsen stevige vraagtekens bij de veiligheid van de ov-chipkaart.

Onlangs bleek opnieuw dat de chipkaart makkelijk te kraken is, waardoor fraudeurs gratis kunnen reizen.

In een debat donderdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vroegen sommige partijen om de aloude strippenkaart niet af te schaffen.

In de stadsregio's Rotterdam en Amsterdam is dat papieren vervoerbewijs al niet meer geldig en per 3 februari zou de strippenkaart in heel Zuid-Holland afgeschaft moeten worden. Partijen als de SP, PVV en GroenLinks willen dat niet.

Beter uitbannen

Ook andere partijen als de PvdA en de VVD willen dat fraude beter moet worden uitgebannen. Ze willen daarvoor meer informatie van Schultz en bij een teleurstellend antwoord de strippenkaart voorlopig handhaven.

Andere partijen als D66 en het CDA refereerden echter aan het feit dat fraude van alledag is. Zo schetste D66'er Kees Verhoeven dat dagelijks bij huizen wordt ingebroken, dat er via internet malafide praktijken plaatsvinden en dat bankpassen worden gekopieerd.

'Internet verbieden'

''Dat is voor ons toch ook geen aanleiding om titanium deuren te verplichten, om het internet te verbieden of om bankpassen af te schaffen?'', wierp hij als vraag op.

Hij vindt het beter als de schade als gevolg van de ov-fraude enkel bij de vervoerders wordt gelegd. Daar ziet de SP weer niets in, omdat volgens Kamerlid Farshad Bashir de reiziger/belastingbetaler dan altijd de rekening betaalt.

Antwoord geven

De VVD-bewindsvrouw moet donderdag nog antwoord geven op de vragen die haar zijn gesteld door de diverse parlementariërs. Wel weet ze inmiddels dat haar partijgenoot, het Kamerlid Charlie Aptroot, van mening is dat de strippenkaart in Zuid-Holland niet mag worden afgeschaft als blijkt dat de fraude niet goed voorkomen en bestreden kan worden.

''We kunnen de reiziger niet verplichten over te stappen naar een vervoersbewijs dat onbetrouwbaar is.''