AMSTERDAM - Minister van Asiel Gerd Leers gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch wat betreft de 14-jarige Sahar en haar familie. Wat hem betreft moeten zij terug naar Afghanistan.

Dat blijkt uit een brief van Leers die hij stuurde aan de Tweede Kamer.

Hij wil duidelijkheid van de rechter of herhaaldelijk procederen, met langdurig verblijf en verwestering tot gevolg, reden moet zijn voor verblijf.

Zorgvuldig

Dit om zorgvuldig te kunnen zijn naar andere Afghaanse meisjes, die al geruime tijd in Nederland zijn, aldus de minister. Leers schrijft begrip te hebben voor de individuele omstandigheden van Sahar, maar 'het is mijn verantwoordelijkheid om de integriteit van het asielstelsel te bewaken.'

De minister wil zorgvuldig zijn tegenover Sahar, maar ook tegenover andere meisjes in dezelfde situatie die niet in aanmerking gekomen zijn voor een verblijfsvergunning.

Westerse normen

Volgens Leers toont de zaak-Sahar aan dat wanneer iemand steeds opnieuw procedures start, het verblijf in Nederland zo vaak verlengd kan worden dat naar het oordeel van de rechter de persoon in kwestie westerse normen en waarden verinnerlijkt.

Dat roept volgens Leers de fundamentele vraag op wie verantwoordelijk is voor de situatie die ontstaat uit het geen gehoor geven aan het herhaaldelijk procederen en daarmee het verlengen van het verblijf.

Versnellen

Hij wil situaties zoals deze in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen. Leers kondigt aan dat hij verdere maatregelen gaat nemen om de toelatingsprocedures te stroomlijnen, te versnellen, het stapelen van procedures en het verlengen van verblijf zoveel mogelijk tegen te gaan.

Vorige week oordeelde de rechtbank dat de afwijzing van de asielverzoeken door de minister onvoldoende gemotiveerd was. De familie van Sahar is inmiddels ruim tien jaar in Nederland en ziet zichzelf als volledig geïntegreerd en verwesterd.

Verbijsterd

PvdA-Kamerlid Hans Spekman zegt verbijsterd te zijn door de stap van Leers. De zaak van Sahar is volgens hem uniek omdat ze al bijna elf jaar in Nederland is en grote risico's loopt na terugkeer. De minister zou moeten besluiten om Sahar en haar familie hier te laten blijven, maar Leers ziet geen aanleiding gebruik te maken van de speciale bevoegdheid die hij heeft.

''Dit is gewoon een PVV-beslissing", concludeert Spekman. PVV'er Sietse Fritsma riep na de uitspraak van de rechter Leers op om hoger beroep aan te tekenen.

Volg de twitterberichten over de brief via NUlive