BRUNSSUM - Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het niet mogelijk is voor agenten om geen militaire acties uit te voeren.

Woordvoerder kolonel Bashery van het Afghaanse ministerie zei donderdag dat gewoon politiewerk weliswaar de eerste taak is. ''Maar als je aangevallen wordt, moet je je verdedigen. En we worden aangevallen. Afghanistan is een onveilig land.''

Het elitekorps ANCOPS van de Afghaanse politie is volgens hem voor minstens de helft paramilitair.

Zwaardere wapens

Het korps vraagt om steeds zwaardere wapens, voegde de woordvoerder er nog aan toe.''Want de vijand is twee à drie keer zwaarder bewapend. Ook in Kunduz, waar juist donderdag een grote operatie is begonnen tegen zestig rebellen, die enkele burgers gegijzeld hadden.''

Van de Afghaanse politieagenten zijn er vorig jaar 1261 omgekomen. De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ''die niet zijn niet gedood door zakkenrollers en inbrekers. Ze zijn gesneuveld bij gevechten met de rebellen. Je kunt de agenten niet vertellen dat ze geen rebellen moeten bestrijden.''

Paramilitair

Generaal Atmar, directeur van de Afghaanse politie, beschouwt de Afghaanse politie ook als een soort paramilitaire groep, stelde hij donderdag in het NAVO-commandocentrum in Brunssum tijdens een conferentie over de Afghaanse politie.

''De Afghaanse politie zou de harten en het vertrouwen van de burgers moeten winnen, maar is een soort paramilitaire groep. Daar is een verschil, waar we vanaf moeten. Maar de huidige moeilijke situatie dreigt dat gat nog te vergroten''.

Raketwerpers

Probleem is dat de politie oploopt tegen terroristen met raketwerpers en andere zware wapens. De terroristen winnen aan kracht in bepaalde gebieden, stelde de generaal. ''Helaas is er meer drugssmokkel, wat de basis is voor de inkomsten van terroristen'', aldus de generaal.

De bedoeling is wel dat de politie op den duur meer gewoon politiewerk gaat doen. Maar onzeker is wanneer dat gaat beginnen. Dat hangt af van de kracht van de rebellen.

Politie-directeur Atmar pleitte donderdag alvast voor meer soorten trainingen. Hij denkt aan sociale vaardigheden en ook juridische cursussen, zodat de politieagenten de wet begrijpen en kunnen toepassen. Hij beklemtoonde dat ten aanzien van de duur van de te geven cursussen ''we de details nog wel kunnen uitwerken''.