DEN HAAG - GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wordt voorzichtig positiever over de missie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen.

Er lijkt nu volgens Sap ''een perspectief'' te ontstaan op de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Afghanistan. ''Mijn fractie is dat heel wat waard. We hebben echt een passie om bij te dragen aan de Afghaanse bevolking.''

Ze beaamde dat een en ander ''op papier een stukje dichterbij'' is gekomen met de brief van het kabinet van donderdagochtend. ''We moeten dichttimmeren dat het in de praktijk ook zo gaat werken. Dat is de uitdaging voor de rest van de dag'', aldus Sap.

D66

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de brief een heldere uitwerking is van de eerdere zogeheten artikel 100-brief, waarin het kabinetsvoorstel staat. Van de vele vragen is een groot deel beantwoord, aldus Pechtold. Maar hij wil nog wel met de ministers doorpraten over hun antwoorden.

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft het idee dat het kabinet goed geluisterd heeft naar de oppositie, maar zit nog steeds met een aantal vragen die bevestiging nodig hebben.

De partij zal om die reden dan ook aansturen op een gewone tweede termijn, waarin ze uitleg wil van de meest betrokken ministers. Daarna kan dan een afrondende derde termijn volgen met de premier erbij.