AMSTERDAM - De Eerste Kamer schuift wetgeving waarmee het aantal nevenfuncties voor bestuurders drastisch ingeperkt moet worden op de lange baan.

Dat stelt een meerderheid in de Tweede Kamer van SP, PvdA, PVV en GroenLinks woensdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

De partijen stellen dat de senaat wetgeving traineert door te weigeren een omstreden wetsvoorstel over inperking van het aantal nevenfuncties in stemming te brengen.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en wacht inmiddels anderhalf jaar op stemming.

Belangenverstrengeling

De reden zou zijn dat Eerste Kamerleden veel nevenfuncties hebben, waardoor sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft gehoord dat de Eerste Kamer met het voorstel in de maag zit. "Bestuurders zullen een groot aantal functies moeten neerleggen en dat valt niet goed."

Ongrondwettig

Ewout Irrgang (SP) noemt het handelen van de Eerste Kamer 'ongrondwettig, ondemocratisch en sowieso onbehoorlijk'.

"Dat deze mensen met vele nevenfuncties in de Eerste Kamer zitten en het wetsvoorstel dat dit probeert te beperken tegenhouden, dat is een illustratie van het probleem dat moet worden opgelost."

PVV-Kamerlid Hero Brinkman stelt dat niets erger is dan de wil van het volk niet uitvoeren. "Dat is wat deze Eerste Kamer doet."

Onjuist

Voorzitter Rob van de Beeten van de vaste senaatscommissie voor Justitie, die het voorstel in stemming moet brengen, noemt de beschuldiging echter pertinent onjuist en buitengewoon onvriendelijk.

"Ik vind het echt onjuist dat collega's in de Tweede Kamer de indruk wekken dat vanwege belangenverstrengeling de Eerste Kamer bezig zou zijn wetsvoorstellen tegen te houden. De feiten zijn anders. Wij traineren niet, we wachten gewoon op het antwoord van de regering, van het ministerie van Justitie."