AMSTERDAM - Het kabinet wil de missie naar de Afghaanse provincie Kunduz aanpassen om de twijfelende oppositie over de streep te trekken. Dat meldt de NOS.

Rekruten krijgen in het nieuwe plan geen zes, maar zestien weken training, melden ingewijden aan de NOS.

Bovendien krijgen ze niet alleen schietles, maar ook training in andere politietaken.

Het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie drongen er woensdag in het Kameroverleg over de nieuwe missie op aan de duur van de basistraining aan Afghaanse politierekruten te verlengen.

Het kabinet meldde vorige week al dat er binnen de NAVO plannen zijn om de basisopleiding te verlengen naar mogelijk zestien weken. Daarvoor zijn echter wel meer politietrainers nodig.

Meerderheid

Om voor de politietrainingsmissie naar Kunduz de steun te krijgen van een meerderheid van de Tweede Kamer, is goedkeuring van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie nodig.

Gedoogpartner de PVV is tegen de missie. Net als de PvdA, SP en de Partij voor de Dieren.

Formeel is een meerderheid overigens niet nodig. Regeringspartner CDA heeft al aangegeven dat de missie alleen mag doorgaan als een meerderheid van de Tweede Kamer er voorstander van is.

Draai

GroenLinks-leider Jolande Sap zei woensdagochtend voorafgaand aan het Kameroverleg dat premier Mark Rutte een 'fikse draai' moet maken, wil hij de steun van haar partij krijgen.

Het is voor de fractie van GroenLinks onaanvaardbaar dat Nederland bijdraagt aan de training tot paramilitairen, aldus Sap.