AMSTERDAM - PVV'er Hero Brinkman heeft woensdag tijdens het debat over de voorgenomen politiemissie naar Afghanistan een vermaning gekregen van commissievoorzitter Nebahat Albayrak (PvdA), omdat hij uit de school klapte over een vertrouwelijk overleg.

Brinkman legde uit waarom zijn fractie de missie niet steunt. Hij verwees onder meer naar het 'compleet gecorrumpeerde' bestuur van het land, dat blijvende verandering volgens hem in de weg staat.

Als voorbeeld voerde hij de politiechef van Kunduz op, die wordt verdacht van corruptie en mensenrechtenschendingen. De PVV'er wil weten wat de politiecommandant precies op zijn kerfstok heeft.

Briefing

De Kamerleden kregen dinsdagavond nog een vertrouwelijke briefing over de missie, onder meer door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Ook daar werd zijn vraag niet beantwoord, zei Brinkman.

"We hebben een prachtig mooi promotiepraatje van de MIVD gehoord", zei hij. "Maar de simpele vraag van mij over de mensenrechtingenschendingen kon hij niet beantwoorden."

Vertrouwelijk

Hierop greep Albayrak in. "Dit kunt u echt niet maken. Het gaat om vertrouwelijke informatie." Mocht Brinkman nog meer vertellen over de geheime briefing, dan is hij in het vervolg niet meer welkom, aldus Albayrak.

Brinkman zei dat hij zich van geen kwaad bewust was, omdat de MIVD geen antwoord gaf op zijn vraag, en dus niets heeft gezegd.

Kritiek

De PVV is tegen de voorgenomen missie. Dat kwam Brinkman op forse kritiek te staan. Verschillende partijen brachten in herinnering dat de PVV altijd het islamitisch fundamentalisme wil bestrijden. Dan kan de partij nu niet met de handen over elkaar gaan zitten.

Volgens Brinkman bestaat er echter geen werkbare strategie voor Afghanistan. Van buitenaf kan geen democratie worden opgelegd.

"Dat moet van binnenuit komen, bij de mensen zelf vandaan." De opkomst van 'nieuwe media' in Afghanistan kan daarbij een belangrijke rol spelen, denkt hij.