AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil dat buitenlandse politici in de toekomst niet meer kunnen worden vervolgd in Nederland.

Dat blijkt uit een geheime notitie van het ministerie die in handen is gevallen van KRO Reporter.

Rosenthal wil een herhaling van het afgeblazen staatsbezoek van de Indonesiche president Susilo Bambang Yudhoyono voorkomen. De Republiek Zuid-Molukken (RMS) probeerde hem in oktober 2010 via een kort geding te laten vervolgen.

Volgens de memo is dat een 'ongewenste situatie' met vaak diplomatieke spanningen tot gevolg. De rechtbank stak een stokje voor de vervolging, maar Yudhoyono kwam niet.

Immuniteit

In de memo van vorige maand wordt geadviseerd een wet te ontwikkelen die het de staat mogelijk maakt immuniteit te verlenen. Een andere mogelijkheid is dat de overheid de timing van een eventueel proces beïnvloedt, zodat de 'hinder' voor buitenlandse machthebbers wordt geminimaliseerd.

Hoogleraar internationaal recht Menno Kamminga noemt het advies op de website van het KRO-programma verbazingwekkend.

"Nederland is middels allerlei verdragen verplicht mensenrechtenschenders te vervolgen, daar kun je niet eenzijdig met een wet onderuitkomen." Hij stelt dat Rosenthal de grens opzoekt.

Imago

De RMS zegt dat het internationale imago van Nederland als verdediger van de mensenrechten al zijn geloofwaardigheid verliest. "Nederland mist hierdoor alle morele gezag om voortaan andere landen, personen en organisaties de les te lezen."

Volgens Buitenlandse Zaken is de memo 'een ambtelijke verkenning van mogelijkheden' en is het nog geen vastgesteld beleid.