DEN HAAG - In de Tweede Kamer is voldoende steun voor het houden van een spoeddebat over de fraude die mogelijk blijkt met anonieme ov-chipkaarten.

Dat bleek woensdag in een vergadering waarin de agenda van de Tweede Kamer voor de komende periode wordt bepaald.

Of en wanneer er ook een spoeddebat komt, moet later blijken. Deze week is er op de agenda geen ruimte meer voor.

Bovendien willen de parlementariërs snel een brief van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de kwestie. Wellicht kiezen ze er daarna voor de fraude te bespreken in een commissievergadering.

Zuid-Holland

De Kamerleden willen sowieso snel praten over de ov-chipkaart, omdat per 3 februari in weer een nieuwe regio de strippenkaart wordt afgeschaft. Met ingang van die datum kunnen mensen in Zuid-Holland alleen nog maar met de ov-chipkaart reizen.

PvdA'er Jacques Monasch noemde dat ''een belangrijke invoerdatum''. Zijn collega's van PVV en VVD waren dat met hem eens, nadat eerder al het spoeddebat was aangevraagd door de SP, gesteund door GroenLinks.

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, deed dinsdag aangifte van de fraude. De kaarten kunnen worden gekraakt en het saldo kan door fraude worden verhoogd.

Klaar

In een reactie liet de provincie Zuid-Holland weten ''er helemaal klaar voor te zijn". Volgens een woordvoerster blijft elk systeem wel gevoelig voor fraude.

Uitstel voorkomt dat volgens haar niet. ''Wij voldoen aan alle eisen van het ministerie. We hebben onder meer voldoende verkooppunten voor de kaart en onze prijsstelling is ook in orde."