DEN HAAG - Uitgeprocedeerde asielzoekers met een dikke portemonnee kunnen een rekening voor de kosten van hun vertrek tegemoetzien. Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel vindt het redelijk dat zij bijdragen aan de kosten van hun terugkeer.

Dat zei de minister woensdag tijdens overleg over vreemdelingenbewaring met de Tweede Kamer.

PVV'er Sietse Fritsma wees erop dat daar soms afgewezen vluchtelingen zitten die grote sommen geld op zak hebben. Zij zouden de kosten van de bewaring en hun terugkeer deels zelf kunnen betalen.

Leers kon nog niet aangeven bij welk vermogen asielzoekers kunnen gaan betalen. Hij voegde eraan toe dat het hem er ook niet om gaat om het hele familiekapitaal van een vluchteling af te pakken.

Crimineel vermogen

Bij crimineel vermogen van een vreemdeling zou de minister nog eerder naar een bijdrage in de kosten willen kijken.

In de Kamer bleken ook zorgen te leven over bedreigingen en intimidaties van personeel van inrichtingen voor vreemdelingenbewaring.

Deze zijn afkomstig van actievoerders die zich keren tegen uitzetting van vreemdelingen. Ook aannemers en architecten die bij de bouw van centra betrokken zijn, krijgen hiermee te maken.

Geen goed woord

Minister Leers en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hadden er geen goed woord voor over. Teeven zei dat een hoofdofficier van justitie de aanpak van deze bedreigingen sinds een paar maanden coördineert.

Inlichtingendienst AIVD waarschuwde eind 2009 al voor een toename van extremistisch geweld tegen het asielbeleid.