AMSTERDAM - Het afschaffen van de stadsdelen in Amsterdam zal de hoofdstad vele miljoenen euro's kosten. Dat stelt de Raad voor de Stadsdeelfinanciën in een woensdag gepubliceerd advies.

Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad over deze bestuurslaag. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) wil de stadsdelen juist afschaffen.

Volgens de raad heeft de invoering van de stadsdelen sinds begin jaren tachtig Amsterdam veel geld opgeleverd. Bepaalde taken worden nu op lokaal niveau uitgevoerd, wat goedkoper is dan toen dat nog allemaal centraal gebeurde.

Extra kosten

Daardoor zou de hoofdstad tegenwoordig 100 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn. Het schrappen van deze bestuurslaag zal bovendien gepaard gaan met onder meer de nodige reorganisaties.

Dat zal de eerste jaren leiden tot extra kosten van tientallen miljoenen euro's, voorspelt de raad.

Bureaucratie 

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (bestuurlijk stelsel, GroenLinks) was al tegen het afschaffen van de stadsdelen. Het advies sterkt haar in die mening.

''Met het afschaffen van de stadsdelen vervang je democratie door bureaucratie. Dat is niet goed voor de Amsterdammer en, naar nu blijkt, ook niet voor de financiële positie van Amsterdam.’’

Zot

Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA in de hoofdstad, noemde het plan van Donner woensdag ''te zot voor woorden. Dit kabinet wil in deze financieel moeilijke tijden jaar in jaar uit 100 miljoen in centralisatie van de bureaucratie stoppen. Mijn voorkeur zou zijn: houd de stadsdelen. Het brengt uitvoering van beleid dicht bij de Amsterdammers.’’

De zeven stadsdelen in Amsterdam gaan over zaken als het ophalen van het vuilnis en ruimtelijke ordening. Ze hebben allemaal een eigen bestuur en stadsdeelraad, waarin de politieke partijen zijn vertegenwoordigd.