DEN HAAG - Automobilisten moeten op borden langs de snelweg kunnen zien welke pompstations in de buurt het goedkoopst zijn.

Daarvoor pleit D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegenover NU.nl. Op de benzineprijspalen moeten de benzineprijzen te zien zijn van de vier volgende pompstations.

“Concurrentie leidt alleen tot een betere prijs/kwaliteit-verhouding als de klant kan kiezen”, stelt hij. “Benzine is benzine dus moet hij de goedkoopste liter kunnen vinden.”

Weinig prikkels

In de huidige situatie is er volgens de D66'er momenteel geen sprake van echte concurrentie, omdat er voor de benzinestations te weinig prikkels zijn om scherpe prijzen te hanteren.

Verhoeven wil dat het kabinet op korte termijn een proef start, bijvoorbeeld langs de A2 van Amsterdam naar Maastricht.

Haar voorganger Camiel Eurlings was eerder geen voorstander van de benzineprijspalen. Volgens de CDA-minister bleek bij een vergelijkbaar project in Frankrijk dat dit geen prijsdalingen tot gevolg had. Ook was het systeem te duur en was er geen sprake van medewerking vanuit de branche.

Kritisch

Ook andere partijen reageren kritisch op het voorstel van D66. VVD-Kamerlid Afke Schaart ziet bij het door D66 geschetste probleem geen rol over de overheid. "Als deze behoefte bestaat bij consumenten kunnen zij dit zelf organiseren met behulp van allerlei nieuwe media als mobiele telefoons. Ook bestaan er al prijsvergelijkingssites op internet."

Bovendien: "Als je bij de AH komt hangt daar ook geen briefje aan de deur hoeveel een broodje wit bij de Digros kost."

Ineke van Gent (GroenLinks) is wel voorstander van de proef, maar vindt net als Schaart dat hierbij geen rol voor de overheid ligt. Volgens haar moeten de pomphouders de palen bekostigen.

Teleurstellend

De PvdA steunt D66 en Kamerlid Sharon Dijksma wil daarnaast van minister Verhagen (Economische Zaken) dat er een website komt met de actuele benzineprijzen.

"Zijn voorganger Van der Hoeven wilde de sector op vrijwillige basis overhalen tot deze transparantie", aldus Dijksma. "Het is heel teleurstellend dat Verhagen zich er nu bij lijkt neer te leggen dat de sector deze transparantie botweg weigert te geven."

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de benzinemarkt.